Patríte medzi milovníkov dobrého jedla? Ak áno, čítajte ďalej. Ak nie, možno sa ním stanete. Každý región, respektíve každá krajina je špecifická nielen svojou kultúrou, obyvateľmi a históriou, ale aj tradičnou kuchyňou, na ktorú miestni nedajú dopustiť. Predstavujeme vám tradičné jedlá vášnivého Španielska.
Španielska gastro kultúra
Jedlo a pitie sú veľmi dôležité súčasti španielskej kultúry. Bary a reštaurácie nájdete na každom kroku. Sú miestom spoločenských aktivít a vo väčšine z nich vládne rušná, živá atmosféra. Raňajky, sú najmenej dôležité jedlo dňa, často posúvajú až na desiatu hodinu. Po nich, medzi 10:30 a poludním, bežne nájdete zamestnaných ľudí v kaviarňach a reštauráciách na kávovej prestávke alebo tzv. pausa del café. Popri káve si niektorí užívajú aj alkoholický drink či niečo malé pod zub.
Potom prichádza najdôležitejšie jedlo dňa – obed. Pozostáva z viacerých chodov a je súčasťou slávnej španielskej siesty. Obed a siesta sú medzi druhou a štvrtou hodinou popoludní, a preto by ste nemali zostať prekvapený, ak v tomto čase nájdete zavreté obchody a iné prevádzky. Siesta sa v súčasnosti nevyužíva primárne na spánok, ale skôr na presun ľudí domov, kde sa naobedujú. Kvôli tejto prestávke mnohí končia v práci až okolo ôsmej večer. Po príchode do práce zjedia niečo malé, tzv. merienda, aby vydržali až do večere. Tá sa koná medzi deviatou a desiatou hodinou a je podobná obedu, ale o čosi ľahšia. Počas letných dní je bežné, že Španieli večerajú o polnoci.
Pochúťky španielskej kuchyne
Tapas – rýchla chuťovka
Tapas sú malé predjedlá alebo po slovensky jednohubky, ktoré nájdete v baroch, reštauráciách, kaviarňach. Jednoducho, tapas sú v celom Španielsku. Podávajú sa teplé, ale aj studené a pozostávajú z akejkoľvek minimalistickej verzie pochúťky, ktorá patrí do španielskej kuchyne. Najznámejším tapas je tzv. patatas bravas. Ide o opekané zemiaky so sladko-štipľavou bravas omáčkou. Každý kuchár robí tento recept inak, ale základ zostáva rovnaký.
Churros – sladká maškrta
Churros patrí medzi jedlá, ktoré sa jedia aj na raňajky. Je to sladké vyprážané cesto, v tvare tyčiniek, ktoré si počas jedenia namáčate do džemov alebo čokolády. Tento pokrm je podobný našim šiškám, no najviac sa odlišuje svojím podlhovastým tvarom.
Gazpacho – studená polievka
O tejto polievke ste už zaiste počuli. Gazpacho je zeleninová polievka sýtej červenej farby, vhodná najmä počas horúcich letných dní a najviac rozšírená v Andalúzii. Na jej prípravu sa používajú paradajky, uhorka, cesnak, cibuľa, olivový olej a korenie. Avšak ako sa hovorí: sto ľudí sto chutí. Každý si do nej pridá to, po čom jeho jazyk túži. Často v nej nájdete aj slaninku, vajíčko a zajedať ju môžete aj čerstvým chlebom.
Paella na tisíce spôsobov
Jedno z najznámejších španielskych jedál sa zrodilo už v polovici 19. storočia vo Valencii. Základom tohto chutného pokrmu je ryža. Najtradičnejšia verzia paelly sa pripravuje s kuracím alebo králičím mäsom, šafránom a fazuľou. V súčasnosti je však najpopulárnejšia verzia s morskými plodmi, ktoré sú typické pre stredomorskú kuchyňu. Navštíviť Španielsko a nedať si paellu je ako navštíviť Taliansko a nedať si pizzu a cestoviny. Jednoducho sa to nedá. Mnoho Španielov tvrdí, že by tento pokrom, ktorého základom je ryža, dokázali s malými obmenami jesť každý deň.
Ďalšie tradičné španielske jedlá
- Chorizo – štiplavo-sladká saláma.
- Tortilla Española/Tortilla de patatas – španielska omeleta, ktorá pozostáva z vajec, zemiakov a cibule.
- Vyprážané plody mora.
- Pan tumaca – chlieb, olivový olej, soľ a pretlak z čerstvých paradajok. Nič viac.
- Španielske olivy, ktoré dostanete buď ako pozornosť v miske k drinku alebo sú súčasťou mnohých jedál.
Ktoré španielske jedlo vám najviac zachutilo? Patríte medzi milovníkov španielskej kuchyne alebo sa s ňou nestretávate tak často?