Novinky v indických vízach: E-visa už na 60 dní!

Dobrá správa pre všetkých, ktorí plánujú cestu do Indie. Indická vláda prišla s niekoľkými pozitívnymi zmenami s cieľom posilniť turizmus. E-visa sa predlžujú z 30 na 60 dní s dvoma vstupmi do krajiny miesto jedného. Potešia sa aj tí, ktorí snívajú o kariére v Bollywoode. India totiž predstavila novú kategóriu víz – Film visa.

Čo sú elektronické víza a ako o ne žiadať?

Občania 161 krajín vrátane Slovenska môžu žiadať o elektronické víza. Tie sa vzťahujú na kategórie, ako e-tourist, e-business a e-medical. Od začiatku apríla 2017 sa doba vycestovania predĺžila z 30 na 60 dní s dvoma vstupmi. Ak teda chcete navštíviť Indiu ako turista na menej ako 2 mesiace, nemusíte ísť na ambasádu. O elektronické víza stačí požiadať cez internet a následne ich získať na jednom z vybraných letísk.

Pozor na stránky všelijakých sprostredkovateľov indických elektronických víz. Na týchto stránkach preplatíte a vaše súkromné údaje môžu byť zneužité. Využívajte len oficiálnu stránku.

Taj Mahal India
Zažiť Taj Mahal na vlastnej koži je teraz jednoduchšie.

Pred online aplikáciou si skontrolujte tieto dokumenty:

  • fotografiu tváre vo formáte jpg a vo veľkosti 10kb – 1Mb, výška a šírka musia byť zhodné,
  • naskenovaná stránka z pasu s vašimi informáciami vo formáte pdf a veľkosti 10 – 300kb.

O elektronické e-visa môžete žiadať už 120 dní vopred, najneskôr však 4 dni pred príchodom do Indie. Pri príchode do krajiny majte so sebou vytlačené e-visa. Ak sa vám stane, že vaše elektronické víza budú „rejected“, peniaze sa vám už nevrátia. Ak budú „granted“, môžete začať veselo baliť.

O elektronické víza môžete požiadať len dvakrát v roku. Ak do Indie cestujete častejšie, návšteve ambasády sa nevyhnete. V Bratislave sa nachádza na Dunajskej ulici. V prípade elektronických víz vám v Indii zosnímajú biometrické údaje a v prípade klasických sa tak stane už na ambasáde.

Prečo klasické víza a aké sú novinky?

O víza žiadate elektronicky. Vyplnený a vytlačený formulár následne zoberiete so sebou na ambasádu spolu s pasom, dokladom o finančnom zabezpečení (50 € na deň), spiatočnou letenkou a dokladom o zdravotnom poistení po celú dobu v Indii. Cena víz závisí od typu a dĺžky pobytu. Turistické víza môžete získať na 6 mesiacov až 5 rokov. Aktuálne ceny nájdete na stránke Indickej ambasády na Slovensku.

Novinkou sú nové vízové kategórie; (I) Intern pre stážistov, ktorí plánujú spolupracovať s neziskovkami, vzdelávacími firmami alebo stážovať vo firmách. A víza (F) Film pre vášnivých fanúšikov Bollywoodu, ktorí tu chcú natáčať filmy.

India Holi
Holi je sviatok jari a oslavuje sa vo februári alebo marci. Každoročne pritiahne tisícky turistov.

Cestovateľské sny o bezvízovej Indii sa nám síce ešte nenaplnili, ale mnohí sa do svojej vysnívanej destinácie dostanú o čosi jednoduchšie. Pred cestou si prečítajte aj náš článok o mestách Naí Dillí a Dharamshala a štáte Radžastan.

  • Komentáre

Leave a Reply

Be the First to Comment!

Notify of
avatar
wpDiscuz
  • Podobné články
0
Cestovanie Dovolenka Grécko História Letná dovolenka Zahraničie

Cyprus, vyhľadávaný ostrov lásky

0
Cestovanie Novinky Tipy Zaujímavosti

Títo cestovatelia vás nakopnú na cesty

0
Cestovanie Dovolenka Letná dovolenka Slovensko

Aktívna dovolenka v Štiavnických vrchoch

Navigácia

Magazíny