Kávové kultúry vo svete a ako si objednať kávu

Káva je na každodennom poriadku ľudí naprieč celým svetom. Turecká, zalievaná, zo stroja, filtrovaná – káva sa dá pripraviť na milión spôsobov a rôzne kultúry ju pripravujú a pijú rozdielne. Ako je to s týmto životabudičom v rôznych kultúrach? Prečítajte si v našom článku.

Taliansko

Taliansko je mnohými považované za kolísku a alfa-omegu kávovej kultúry. V Taliansku najviac fičí klasické espresso. Dobre ste prečítali. Nie expreso, nie picolo, ani nič podobné. Všetky tieto ostatné názvy sú nezmysly. Káva je tak spätá s talianskou kultúrou, že ak poviete, že ju nepijete, pozrú sa na vás viacerí so zdvihnutým obočím. Prinajlepšom. Ak máte chuť na mliečnu kávu ako je cappucino, café latte a podobne, môžete si ho dať jedine ráno a nikdy nie po jedle. Vtedy sa táto káva považuje skôr za také ranné kakauko. Počas dňa sa pije iba klasické espresso.

Espresso
Taliani si potrpia na kvalitne pripravené espresso.

Brazília

Brazília je celosvetovým najväčším producentom kávových zŕn. Je zodpovedná za tretinu všetkej kávy na svete. Dosť, však? Brazílčania zvyknú piť počas dňa viacero dobre osladených malých káv. Termín pre klasickú malú kávu je cafézinho. Cafézinho vám ponúknu ako priateľský drink na privítanie.

Fínsko

Silná a čierna. Tak pijú svoju kávu Fíni. Podľa výskumu Fíni skonzumujú ročne až 12 kíl kávy na osobu. Toto číslo z nich robí národ s najvyššou konzumáciou kávy na svete. Počas práce majú dokonca zo zákona povolené mať dve 10-minutové prestávky na kávu. Vo Fínsku a všeobecne v škandinávsky krajinách je najpopulárnejšia filtrovaná káva.

Filtrovaná káva
Škandinávske krajiny uprednostňujú filtrovanú kávu pred kávou zo stroja.

Vietnam

Bývalá francúzska kolónia má dlhú tradíciu v produkovaní aj pití kávy. Vo Vietname sa pije vajíčková káva. Je to káva, ktorá je pripravená z robusty, vaječných žĺtkov, cukru a kondenzovaného mlieka.

Amerika

V Amerike na veľkosti záleží. Keď ide o kávu, samozrejme. Takmer každý sa už stretol s najväčším kávovým americkým reťazcom menom Starbucks. Ak si chcete objednať vaše sójové frappuccino s vanilkovým cukrom, škoricou na vrchu a ešte aj bez kofeínu, zamierte tam. Americká kultúra je zvyknutá piť obrovské množstvá kávy. Ich poháre môžu mať pokojne aj pol litra. Samozrejme, pije sa tam aj klasické espresso, ale väčšina ľudí si vychutnáva svoju dennú dávku kofeínu vo forme veľkého nápoja.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Dovolenka Dovolenka zima Lyžovačka Taliansko Zimná dovolenka

Sen každého lyžiara – Dolomiti Superski

0
História a kultúra Severná Amerika Zaujímavosti

Dia de los Muertos – ako oslavujú Deň mŕtvych v Mexiku?

0
Cestovanie Cestovateľské tipy Novinky

Ako zmierniť jet lag?

Navigácia

Magazíny