Ako chutí Španielsko – najznámejšie jedlá, ktoré musíte ochutnať

Patríte medzi milovníkov dobrého jedla? Ak áno, čítajte ďalej. Ak nie, možno sa ním stanete. Každý región, respektíve každá krajina je špecifická nielen svojou kultúrou, obyvateľmi a históriou, ale aj tradičnou kuchyňou, na ktorú miestni nedajú dopustiť. Predstavujeme vám tradičné jedlá vášnivého Španielska.

Španielska gastro kultúra

Jedlo a pitie sú veľmi dôležité súčasti španielskej kultúry. Bary a reštaurácie nájdete na každom kroku. Sú miestom spoločenských aktivít a vo väčšine z nich vládne rušná, živá atmosféra. Raňajky, sú najmenej dôležité jedlo dňa, často posúvajú až na desiatu hodinu. Po nich, medzi 10:30 a poludním, bežne nájdete zamestnaných ľudí v kaviarňach a reštauráciách na kávovej prestávke alebo tzv. pausa del café. Popri káve si niektorí užívajú aj alkoholický drink či niečo malé pod zub.

Potom prichádza najdôležitejšie jedlo dňa – obed. Pozostáva z viacerých chodov a je súčasťou slávnej španielskej siesty. Obed a siesta sú medzi druhou a štvrtou hodinou popoludní, a preto by ste nemali zostať prekvapený, ak v tomto čase nájdete zavreté obchody a iné prevádzky. Siesta sa v súčasnosti nevyužíva primárne na spánok, ale skôr na presun ľudí domov, kde sa naobedujú. Kvôli tejto prestávke mnohí končia v práci až okolo ôsmej večer. Po príchode do práce zjedia niečo malé, tzv. merienda, aby vydržali až do večere. Tá sa koná medzi deviatou a desiatou hodinou a je podobná obedu, ale o čosi ľahšia. Počas letných dní je bežné, že Španieli večerajú o polnoci.

Pochúťky španielskej kuchyne

Tapas – rýchla chuťovka

Tapas sú malé predjedlá alebo po slovensky jednohubky, ktoré nájdete v baroch, reštauráciách, kaviarňach. Jednoducho, tapas sú v celom Španielsku. Podávajú sa teplé, ale aj studené a pozostávajú z akejkoľvek minimalistickej verzie pochúťky, ktorá patrí do španielskej kuchyne. Najznámejším tapas je tzv. patatas bravas. Ide o opekané zemiaky so sladko-štipľavou bravas omáčkou. Každý kuchár robí tento recept inak, ale základ zostáva rovnaký.

Tapas nájdete aj takmer v každom bare.

Churros – sladká maškrta

Churros patrí medzi jedlá, ktoré sa jedia aj na raňajky. Je to sladké vyprážané cesto,  v tvare tyčiniek, ktoré si počas jedenia namáčate do džemov alebo čokolády. Tento pokrm je podobný našim šiškám, no najviac sa odlišuje svojím podlhovastým tvarom.


Sladké churros sú bežne súčasťou rýchlych raňajok.

Gazpacho – studená polievka

O tejto polievke ste už zaiste počuli. Gazpacho je zeleninová polievka sýtej červenej farby, vhodná najmä počas horúcich letných dní a najviac rozšírená v Andalúzii. Na jej prípravu sa používajú paradajky, uhorka, cesnak, cibuľa, olivový olej a korenie. Avšak ako sa hovorí: sto ľudí sto chutí. Každý si do nej pridá to, po čom jeho jazyk túži. Často v nej nájdete aj slaninku, vajíčko a zajedať ju môžete aj čerstvým chlebom.

Paella na tisíce spôsobov

Jedno z najznámejších španielskych jedál sa zrodilo už v polovici 19. storočia vo Valencii. Základom tohto chutného pokrmu je ryža. Najtradičnejšia verzia paelly sa pripravuje s kuracím alebo králičím mäsom, šafránom a fazuľou. V súčasnosti je však najpopulárnejšia verzia s morskými plodmi, ktoré sú typické pre stredomorskú kuchyňu. Navštíviť Španielsko a nedať si paellu je ako navštíviť Taliansko a nedať si pizzu a cestoviny. Jednoducho sa to nedá. Mnoho Španielov tvrdí, že by tento pokrom, ktorého základom je ryža, dokázali s malými obmenami jesť každý deň.


Vyberajte si reštauráciu, kde je viac domácich než turistov. Určite to pri jedle oceníte.

Ďalšie tradičné španielske jedlá

  • Chorizo – štiplavo-sladká saláma.
  • Tortilla Española/Tortilla de patatas – španielska omeleta, ktorá pozostáva z vajec, zemiakov a cibule.
  • Vyprážané plody mora.
  • Pan tumaca – chlieb, olivový olej, soľ a pretlak z čerstvých paradajok. Nič viac.
  • Španielske olivy, ktoré dostanete buď ako pozornosť v miske k drinku alebo sú súčasťou mnohých jedál.

Ktoré španielske jedlo vám najviac zachutilo? Patríte medzi milovníkov španielskej kuchyne alebo sa s ňou nestretávate tak často?

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Cestovanie Mestá Novinky Praktické informácie Tip na výlet Zahraničie

Prímorské mesto s históriou i zábavou – spoznajte Brighton

0
Cestovanie Dovolenka Dovolenkové destinácie Exotika Maroko Zaujímavosti

Marakéš – Červená perla Maroka

0
Novinky Rozhovory

K životu jej stačí jeden batoh: Rozhovor s Ivanou Grešlíkovou

Navigácia

Magazíny