Čajové kráľovstvo na ostrove Srí Lanka

Srí Lanka je krajina ako žiadna iná. V preklade jej názov znamená „Žiarivá zem,“ a tento prívlastok jej patrí celkom zaslúžene. Perla Indického oceánu, ako ju mnohí nazývajú je nespútaná, divoká, pikantná, plná kontrastov a živelnosti.

Ulicami sa nesie zmes vôní z vonných sviečok, jedla, ktoré sa pripravuje všade na ulici, čerstvého ovocia a vlhkosti. V mestách vládne neutíchajúci ruch, kde sa hmýria krásne ženy odeté do tradičného odevu sárí, z každého rohu na vás kričia domorodci s ponukou všetkého možného i nemožného. Otravní vodiči tuktuku alebo rikše vás budú neochvejne lanáriť na jazdu krátku hoci len 500 metrov, a samozrejme, nič nie je zadarmo.

Obyvatelia Srí Lanky, Sinhálci a Tamilovia sú navonok priateľskí a usmievaví. Nepokoje spred pár rokov, kedy tu zúrila občianska vojna medzi týmito národnosťami skončili, no plamienok nevraživosti medzi nimi tu stále tlie. Srí Lanka, či niekdajší Cejlón, sa hlavne vyznačuje produkciou znamenitého čaju. Poloha Srí Lanky, niekoľko stupňov nad rovníkom, predznačuje jej tropickú klímu. Priemerná teplota počas roka tu je 30 stupňov. Počasie na ostrove je po celý rok príjemné. Najvhodnejší čas na dovolenku je však v období od konca decembra do marca, mimo obdobia dažďov. Od pobrežia do vnútrozemia je terén pomerne členitý a dvíha sa až do výšky 2 000 metrov nad morom vo vnútrozemí. Cejlónsky čaj preslávil tento ostrov v Indickom oceáne. Pozrime sa ale na proces, ako sa čaj z plantáže dostane až k nám domov.

Čajová plantáž na Srí Lanke
Nádherné zelené polia čajových plantáží.

História čaju na Srí Lanke

Srí Lanka nebola vždy čajovou veľmocou. Až v roku 1867 sa začalo s pestovaním prvých čajovníkov. Boli to práve Angličania, ako veľkí milovníci čaju, ktorí začali s jeho výrobou, keďže sa im osvedčilo pestovanie čaju v severnej časti Indie. Čajové plantáže sa na Srí Lanke nachádzajú na vyššie položených miestach, v strede krajiny, v blízkosti miest ako je Nuwara Elyia či Kandy. Tam sa čaju darí najlepšie vďaka vhodným klimatickým podmienkam. Čajové plantáže patrili Angličanom až do roku 1990, kedy sa ich vlastníctvo čiastočne prerozdelilo medzi štátny a súkromný sektor. Pomerná časť je ale stále v rukách súkromných vlastníkov.

Zber a spracovanie čaju

Čaj sa zbiera mechanicky. Zbierajú ho zberači a zberačky, ktorí bez ohľadu na počasie, musia dennodenne vyzbierať 20 kg tejto vzácnej rastliny. Pri tejto práci každý deň prejdú viac ako 20 km. Smutným faktom je, že títo ľudia, dostávajú za svoju prácu v prepočte niečo menej ako 5 dolárov denne. Zberačmi sú prevažne Indovia, pretože Sinhálci, originálni obyvatelia Srí Lanky, neboli ochotní robiť túto prácu. To vysvetľuje aj množstvo hinduistických chrámov v okolí.

Zberačka čajových lístkov
Tamilská zberačka čajových lístkov.

Čajové lístky sa zbierajú podľa ich zrelosti. Zbierajú sa trikrát ročne. Pri zbere je vždy 80% lístkov mladých a 20% predstavujú staršie tmavšie lístky, ktoré čaju dodajú ráznejšiu chuť. Vyzbierané čajové lístky sa následne rozmiestnia na veľké kovové sitá, kde oxidujú po dobu 12 hodín. Pracovníci fabriky ich musia starostlivo prevzdušňovať a prevracať, aby podporili proces oxidácie. Ak je príliš vlhko, turbíny umiestnené pod sitami v špeciálnych miestnostiach vháňajú pod čaj teplý vzduch.

V ďalšej fáze sa čajové lístky rolujú a lámu v špeciálnom stroji, čím sa zbavujú vlhkosti. Ďalšou zastávkou čaju je sušička, kde sa počas 21 minút sušia teplovzdušnou rúrou pri teplote 95 stupňov Celzia. Po tejto operácii je už čaj vhodný na pitie.
Ďalšou zastávkou čaju je triedička kvality, kde sa oddeľujú väčšie lístky od menších, ktoré potom putujú znova do drvičky. Jemnejšie, ale stále veľké lístky, sú určené pre arabský svet, kde sa čaj tradične niekoľko minút varí. Jemnejší čaj putuje k nám, do Európy a Ameriky. Najkvalitnejší čaj je určený pre Japonsko a Hong Kong.

Čaj kvality dust, ktorý je zmiešaný s prachom a nečistotami a následne preosiaty v najjemnejšom site, ostáva na domácom trhu. Celý proces spracovania čaju, od odtrhnutia lístka až po vyexpedovanie, trvá približne 24 hodín.

Detail čajových lístkov
Čerstvo nazbierané čajové lístky.

Typy čajov

Poznáme mnohé druhy čajov. Na Srí Lanke sa pije najčastejšie sladený čierny čaj s prevareným mliekom alebo bez neho, zelený čaj, čierny čaj s kúskami škorice či zázvoru. Kdekoľvek na Srí Lanke vám určite naservírujú čerstvý, voňavý, kvalitný, a hlavne chutný čaj.

Cejlónsky čaj je medzi znalcami stavaný na najvyššie priečky pre jeho kvalitu. Nabudúce, keď si budete vychutnávať obľúbenú šálku vášho čaju, spomeňte si na to, akú dlhú cestu muselo každé jedno vrecúško prejsť pokiaľ sa dostalo práve k vám.

  • Komentáre
  • Podobné články
1
Cestovanie História a kultúra Slovensko Zaujímavosti

Pieniny, plťou po Dunajci

0
Novinky Tip na výlet Tipy Zahraničie

Už viete, kam pôjdete raftovať tento rok?

0
Aktuálne správy Cestovanie Dovolenka Exotika Letná dovolenka Zahraničie Zaujímavosti

Deväť dôvodov, prečo navštíviť Kanárske ostrovy

Navigácia

Magazíny